Sajtóközlemény 2017. június 3.

 

Jazz a nyárban – Alba Regia Feszt!

 

Hazánk legjobb jazz, funk és blues zenészei koncerteznek Székesfehérvár belvárosában július 30- augusztus 1-ig. A Syrius Legacy, Váczi Eszter, a Malafede Trio By Federico Malaman, az Alessio Menconi Trio valamint Little G. Weevil is fellépnek idén az Alba Regia Feszten.

 

A királyok városában a jazz és funk zenét ünneplik a nyári fesztiválszezonban. A nagy múltra visszatekintő Alba Regia Jazz Fesztivál idén ötödik éve, ismét színesíti Székesfehérvár kulturális életét. Idén három napon keresztül két helyszínen várják az igényes zenék kedvelőit, a fellépők sorában a hazai sztárok mellet a nemzetközi frontot két olasz és egy amerikai produkció színesítik, a színpadon köszönthetjük Federico Malamant, Alessio Menconit és Little G Weevilt is!

 

A fesztivál első napján a nagyszínpadot Little G Weevil a magyar származású, az Egyesült Államokban élő blues gitáros, énekes, zeneszerző, producer, Nemzetközi Blues Kihívás (International Blues Challenge) győztese nyitja meg.

 

Váczi Eszter az egykori Jazz+Az és a Váczi Eszter Quartet dívája, Gátos Istvánnal kezdi a sort a Szent István Múzem kertjének színpadán. Ezt követően a Muddy Shoes ad koncertet. A magyar blues formáció olyan blues nagyságokat is kísért mint Louisiana Red, vagy a Grammy-díjas Sugar Blue.

 

Másnap az olasz MALAFEDE formáció Federico Malaman triója és a Liszt Ferenc-díjas Dresch Mihály várja a nagyérdeműt. A MALAFEDE basszusgitárosa, Federico Malaman elhozza az itáliát Székesfehérvárra.

A Nagyszínpadon szerda este a Syrius Legacy, majd az Alessio Menconi Trio zárja a fesztivált.

A Syrius Legacy tagjai zseniálisan csomagolják a zenei anyagot olyan finoman jazzes produkcióba, hogy ezt a muzsikát azok számára is közel hozza, akik annak idején nem ismerték a legendás Syriust. Ezt követően 22 órától egy óriási bulira készülhetünk az Alessio Menconi Trioval. A genovai származású Menconi számos olasz és franciazenei elimseréssel a háta mögött áll a színpadra gitárjával és az olasz tiróval-

Mindeközben a Múzeum Kertben felállított kisszínpadon, kedden a Vintage Dollst, szerdán pedig a Horváth Cintia Quintet és a Sárik Péter Trio zenekarokat hallhatjuk.

A jazz és könnyűzenei utánpótlásról Székesfehérváron manapság a bodajki székhelyű Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium, valamint a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke gondoskodik. A két intézmény összefogásának eredménye az Alba Regia Feszt, amellyel hosszú távú tervei vannak a szervezőknek. A nagyszínpad koncertjei Székesfehérvár város támogatásának köszönhetően az idei évben is ingyenesen látogathatók.

 

Alba Regia Feszt

  1. július 30-augusztus 1.

Székesfehérvár belváros

Helyszínek: NAGYSZÍNPAD Bartók Béla tér;

Szent István Király Múzeum Kert

A koncertek ingyenesek!

 

 

www.albaregiafeszt.hu

 

 

PROGRAMOK:

 

 

2018.07.30 (hétfő)

 

Bartók Béla tér, Nagyszínpad:

 

19:00   Little G Weevil

22:00   Dumbledore’s Army

 

Szent István Király Múzeum Kert:

 

17:30   Váczy Eszter és Gátos Iván

20:30   Muddy Shoes

 

2018.07.31. kedd

 

Bartók Béla tér, Nagyszínpad:

 

19:00   Suba Attila and the Soulfood Band

22:00   MALAFEDE by Federico Malaman Trio (IT)

 

Szent István Király Múzeum Kert:

 

17:30   Vintage Dolls

20.30   Dresch Mihály Quartet

 

2017.08.01 szerda

 

Bartók Béla tér, Nagyszínpad:

 

19:00   Syrius Legacy

22:00   Alessio Menconi Trio (IT)

 

Szent István Király Múzeum Kert:

 

17:30   Horváth Cintia Quintet

20:30   Sárik Péter Trio

 

Jazz a nyárban – Alba Regia Feszt

Hazánk legjobb jazz és funk zenészei koncerteznek Székesfehérvár belvárosában augusztus 7-9-ig. A Random Trip, Harcsa Veronika,  a United Experience, a Babos-László-Tátrai Trio valamint a Mike Gotthard Electric Shock is fellépnek idén az Alba Regia Feszten.

A királyok városában a jazz és funk zenét ünneplik a nyári fesztiválszezonban. A nagy múltra visszatekintő Alba Regia Jazz Fesztivál négy éve ismét minden évben színesíti Székesfehérvár kulturális életét. Idén három napon keresztül két helyszínen várják az igényes zenék kedvelőit, a fellépők sorában egy hazai világsztárral, Borlai Gergővel!

A fesztivál első napján a United Expreience nyitja meg a nagyszínpadot. A zenekar egy óriási bejelentést tartogat a fesztivál látogatóinak, ezen az eseményem mutatják be új énekesüket. Ezt követően a Babos-László-Tátrai Trio ad koncertet a Bartók Béla téren. A Liszt Ferenc-díjas zenészekből álló formáció egy egészen új hangzást hoz létre a színpadon együtt.

Másnap Vörös Janka és a Mike Gottthard Electric Shock várja a nagyérdeműt. A Mike Gotthard Electric Shock dobosát, Borlai Gergőt nem kell senkinek sem bemutatni. Magyarország legtehetségesebb jazz-dobosaként számon tartott, Arany Dobverő-díjjal is méltatott zenész jelenleg Los Angelesben él.

A Nagyszínpadon szerda este Harcsa Veronika, majd a Random Trip zárja a fesztivált. Harcsa Veronika generációjának egyik legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb énekese, aki Magyarországon túl a nemzetközi jazzközönség figyelmét is kivívta. Fő projektje jelenleg a Gyémánt Bálinttal közös akusztikus duó, melyet a fesztivál közönsége is meghallgathat augusztus 9-én. A Random Trip is koncertezik a nagyszínpadon. A csapat ezúttal KosziJanka énekesnővel és Mc Kemonnal áll színpadra. A grenadai születésű rapper az improvizáció és freestyle nagymestere, garantáltan felpörgeti a hangulatot!

Mindeközben a Múzeum Udvarban felállított kisszínpadon hétfőn az Equinox és a Singer Street, kedden a BBNQ & Pocsai Kriszta és Ludányi Tamás Quartet, szerdán pedig a Gudics-Vörös Trio és Bogdán Norbert zenekarokat hallhatjuk.

A nagyszínpad koncertjei Székesfehérvár város támogatásának köszönhetően az idei évben is ingyenesen látogathatók.

Alba Regia Feszt

2017. augusztus 7-9.

Székesfehérvár belváros

Helyszínek: NAGYSZÍNPAD Bartók Béla tér; Szetn István Múzeum Kert

A NAGYSZÍNPAD koncertjei ingyenesek!

www.albaregiafeszt.hu

PROGRAMOK:

2017.08.07 (hétfő)

Nagyszínpad:

19:00 Babos-László-Tátrai Trio

21:00 United Experience

Múzeum Udvar:

18:00 EQUINOX

20:00 Singer Street

2017.08.08. kedd

Nagyszínpad:

19:00 Vörös Janka e-series

21:00 Mike Gotthard Electric Shock (RU)

Múzeum Udvar:

18:00 Bágyi Balázs New Quartet & Pocsai Kriszta

20.00 Ludányi Tamás Quartet

2017.08.09 szerda

Nagyszínpad:

19:00 Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint

21:00 Random Trip

Múzeum Udvar:

18:00 Gudics-Vörös Trio

20:00 Bogdán Norbert zenekar

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény 2015. június 3.

Világhírű jazz zenészek az Alba Regia Feszten

Székesfehérvár ismét a zenei élet központja lesz augusztus 3. és 5. között.

Három napon keresztül, három helyszínen a világsztár Electro Deluxe és az Eric Essix’s Move Trio mellett a hazai zenei élet legjobbjai, a Hot Jazz Band, a Pribojszki Mátyás Band, a Balázs Elemér Group valamint a jazz, soul, funk nagyjai pezsdítik fel a királyok városát.

Székesfehérvár komoly zenei tradíciókkal rendelkezik, erre a zenei palettára került fel 2014-ben új színként a három napos nemzetközi zenei fesztivál és annak őszi-tavaszi különkiadása. Az Alba Regia Feszt idén tovább folytatja a megkezdett hagyományt.

A Zichy Liget nagyszínpadán az alabamai (USA) világsztár Eric Essix’s Move Trio koncertjét hallhatjuk, de itt lépnek fel a hazai zenei élet olyan előadói is, mint a Pribojszki Mátyás Band és a Hot Jazz Band. Az Alba Regia Feszt idén is kínál zenei különlegességet; a francia Electro Deluxe augusztus 3-án a Vodafone Sportcentrumban varázsolja el egyedülálló soul-funk hangzásvilágával a nagyérdeműt. A Szent István Király Múzeum hangulatos kertjében pedig többek között a Pozsár Trio, a Loop Doctors, a Balázs Elemér Group és a Borbély Műhely koncertjeit élvezhetjük majd.

A nagy történelmi és kulturális múlttal rendelkező város 1967-től csaknem húsz éven át otthont adott az Alba Regia Jazz Fesztiválnak. A fesztivál két főszervezője, Mits Gergő, előadóművész, a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének vezetője, többek között a United zenekar basszusgitárosa és Vörös Tamás, előadóművész, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatója. Céljuk egy hosszútávú zenei projekt kialakítása, nemcsak a nyári fesztivál keretein belül, hanem egész évre kiterjesztve. A tavalyi évben nagysikerű Biréli Lagrene, a Dirty Loops, és Richard Bona koncert után idén újabb zenei nagyágyúkkal Dominique Di Piazzával illetve Kim Plainfileddel folytatták a sort.

.

Sajtóközlemény 2014. szeptember 26.

 

Újabb világsztár Székesfehérváron

Richard Bona saját zenekarával ad koncertet november 4-én

 

Az Alba Regia Feszt szervezőinek meghívására 2014. november 4-én Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban lép fel Richard Bona világhírű basszusgitáros, énekes, zeneszerző.

Richard Bona 1967-ben született Kamerunban. Nagyapja ütőhangszereken zenélt és énekelt, édesanyja is énekes volt. Négy éves korában kezdett el balafonon játszani, már ötéves korában fellépett a város helyi templomában. Később Bona elkészítette saját hangszereit is, mint például furulyát és gitárt. Tehetségére hamar felfigyeltek, mivel sokszor hívták fesztiválokra és ünnepélyekre. Bona 11 évesen kezdett el gitározni és 1980-ban, mindössze 13 évesen alapította meg első együttesét egy francia város, Douala dzsesszklubjában.

1995-ben Franciaországból elköltözött New Yorkba, ahol jelenleg is él és dolgozik. New York-ba letelepedve Harry Belafonte vett a szárnyai alá. Belafonte zenei igazgatója volt több éven keresztül, majd Joe Zavinul zenekarában vitte a prímet. Szinte mindenkivel játszott a jazz nagyjai közül Herbie Hancock-tól Bobby McFerrinig, Quincy Jones-tól Chick Corea-ig, Pat Metheny-től Chaka Khan-ig.

Első albuma 1999-ben jelent meg Scenes From My Life címmel, továbbá Jaco Pastorius Big Band-jének lemezein is közreműködött, csakúgy mint számtalan más előadóén: Harry Belafonte, George Benson és Zawinul Syndicate.

2002-ben Bona világkörüli turnéra vállalkozott Pat Metheny dzsesszgitárossal, majd 2005-ben kiadta negyedik albumát Tiki néven, amelyen John Legenddel is játszik egy közös szám erejéig. Jelenleg a New York Egyetem zenei tanszakán tart órákat, utolsó albuma 2013 tavaszán jelent meg Bonafied címmel.

Saját zenekarával 2010-ben járt utoljára Magyarországon, 2014. november 4-én 19 órától Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban ad koncertet az Alba Regia Feszt szervezőinek meghívására.

Jegyek a Vörösmarty Színház jegypénztárában és a www.jegy.hu oldalon 5990 Ft, 6990 Ft és 7990 Ft-os áron kaphatók.

 

 

 

 

1. sajtóközlemény – Székesfehérvár, 2014. április 15.

2014. augusztus 5. és 7. között kerül megrendezésre Székesfehérváron az Alba Regia Feszt és Jazzverseny. Három napig négy helyszínen világhírű külföldi és magyar művészek, valamint szárnyukat bontogató ifjú tehetségek produkcióitól lesz hangos a város, a Vörösmarty Színházban fellép a fiatalok körében nagyon népszerű, funky zenét játszó Dirty Loops, a gitárvirtuóz Biréli Lagrene, a Városház téren többek között a Budapest Ragtime Band, Babos Gyula, Biga, a Múzeumkertben és a Zichy-ligetben pedig zeneművészetis diákok formációi adnak majd különleges térzenét.

Régi kezdeményezés új tartalommal megtöltve – ez lesz augusztus 5. és 7. között az Alba Regia Feszt és Jazzverseny. Székesfehérvár élénk zenei hagyományokkal rendelkezik, erre a színes zenei palettára kerül fel új színként a három napos nemzetközi zenei fesztivál és jazzverseny. A rendezvény két fő szervezőinek, Mits Gergő, a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének vezetőjének, és Vörös Tamás, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatójának célja, hogy ismert hazai és külföldi művészek koncertjével közelebb hozzák a zenét az emberekhez, valamint lehetőséget nyújtsanak fiatal zenészeknek is a bemutatkozásra. A hagyományteremtő céllal, idén először megrendezésre kerülő fesztiválhoz kétévente jazzverseny is kapcsolódik.