Sajtóközlemény

Újabb világsztár Székesfehérváron Richard Bona saját zenekarával ad koncertet november 4-én

 

Az Alba Regia Feszt szervezőinek meghívására 2014. november 4-én Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban lép fel Richard Bona világhírű basszusgitáros, énekes, zeneszerző.

Richard Bona 1967-ben született Kamerunban. Nagyapja ütőhangszereken zenélt és énekelt, édesanyja is énekes volt. Négy éves korában kezdett el balafonon játszani, már ötéves korában fellépett a város helyi templomában. Később Bona elkészítette saját hangszereit is, mint például furulyát és gitárt. Tehetségére hamar felfigyeltek, mivel sokszor hívták fesztiválokra és ünnepélyekre. Bona 11 évesen kezdett el gitározni és 1980-ban, mindössze 13 évesen alapította meg első együttesét egy francia város, Douala dzsesszklubjában.

1995-ben Franciaországból elköltözött New Yorkba, ahol jelenleg is él és dolgozik. New York-ba letelepedve Harry Belafonte vett a szárnyai alá. Belafonte zenei igazgatója volt több éven keresztül, majd Joe Zavinul zenekarában vitte a prímet. Szinte mindenkivel játszott a jazz nagyjai közül Herbie Hancock-tól Bobby McFerrinig, Quincy Jones-tól Chick Corea-ig, Pat Metheny-től Chaka Khan-ig.

Első albuma 1999-ben jelent meg Scenes From My Life címmel, továbbá Jaco Pastorius Big Band-jének lemezein is közreműködött, csakúgy mint számtalan más előadóén: Harry Belafonte, George Benson és Zawinul Syndicate.

2002-ben Bona világkörüli turnéra vállalkozott Pat Metheny dzsesszgitárossal, majd 2005-ben kiadta negyedik albumát Tiki néven, amelyen John Legenddel is játszik egy közös szám erejéig. Jelenleg a New York Egyetem zenei tanszakán tart órákat, utolsó albuma 2013 tavaszán jelent meg Bonafied címmel.

Saját zenekarával 2010-ben járt utoljára Magyarországon, 2014. november 4-én 19 órától Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban ad koncertet az Alba Regia Feszt szervezőinek meghívására.

Jegyek a Vörösmarty Színház jegypénztárában és a www.jegy.hu oldalon 5990 Ft, 6990 Ft és 7990 Ft-os áron kaphatók.